Uw huis een make-over geven: zo kiest u de kleuren

Het kiezen van de juiste kleuren voor uw huis kan best een uitdaging zijn. Kleuren hebben een enorme invloed op de stijl en sfeer. Het is dus zeker de moeite waard om uzelf te verdiepen in hoe u de kleuren het beste kunt kiezen. In dit artikel geven we u daarom 7 tips voor het kiezen van de perfecte kleuren voor uw huis make-over.

1: Wat vindt u mooi?
Begin eerst met kijken naar wat u precies mooi vindt. Hierbij hoeft u nog helemaal geen rekening te houden met wat er mogelijk is en met wat de “regels” zijn. U verzamelt gewoon van alles wat bij uw smaak past. Hieruit maakt u later een selectie.

2: Begrijp de kleurencirkel
U kent het misschien nog wel van tekenles vroeger: de kleurencirkel. In het midden de drie primaire kleuren (rood, blauw, geel). Daaromheen de secundaire kleuren (groen, oranje, paars). Deze cirkel is handig bij het kiezen van uw kleuren. U kunt hiermee namelijk kleurencombinaties maken die passen bij de sfeer die u wilt creëren.

Rust en ontspanning
Wilt u een rustige en harmonieuze sfeer? Kies dan voor kleuren die dichtbij elkaar liggen in de kleurencirkel. Bijvoorbeeld geel en oranje of blauw en groen.

Levendig en dynamisch
Wilt u juist een lekker levendige uitstraling? Ga dan voor kleuren die juist ver uit elkaar liggen.

3: Bepaal welke sfeer u wilt
Denk na over welke sfeer u wilt neerzetten. Dit verschilt natuurlijk per ruimte. De hal en keuken zijn bij uitstek geschikt voor een wat levendiger kleurenpalet. In de slaapkamer kunt u de boel het beste rustig houden. De woonkamer en badkamer zitten daar een beetje tussenin. Het hangt van uw persoonlijkheid af of u hier liever een levendige of rustige sfeer creëert.

4: Kies tussen behang of verf
Kies voor de muren tussen behang of verf. Met behang kunt u niet alleen met kleur werken, maar ook met prints en patronen. Dat geeft uw interieur extra sfeer. Arte behang is hiervoor een aanrader.

5: Denk na over de lichtinval
Denk na over de lichtinval in de ruimtes. Als er lekker veel natuurlijk licht binnenkomt, kunt u makkelijker voor donkere kleuren kiezen. Is uw woning vrij donker? Dan kunt u beter zoveel mogelijk lichte kleuren gebruiken.

6: Kies de hoofdkleur en de accentkleur
Kies de kleur die de hoofdrol krijgt. Deze kleur gebruikt u op de grote oppervlakken in uw huis. Kies daarna de accentkleur. Hierbij kunt u stap 1, 2 en 3 gebruiken.

7: Test de kleur op uw muur
Kiest u voor verf op de muren? Bestel dan kleurstalen om thuis rustig de kleuren te bekijken. Bijvoorbeeld bij Colorstore. Zodra u uw kleuren gekozen heeft, test u de verf uit op een stukje muur voordat u een grote hoeveelheid koopt. Zo kunt u zien hoe de verf er precies uitziet met de lichtval bij u thuis.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk